Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) το πιο διάσημο συντριβάνι της Ρώμης!

Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale.

Είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι της πόλης ύψους 26 περίπου μέτρων και πλάτους 20 μέτρων.

Η «Φοντάνα ντι Τρέβι» είναι από τα νεότερα μνημεία της Ρώμης, με ζωή 253 μόνο χρόνων, αλλά θεωρείται ένα μοναδικό ιστορικό μπαρόκ αξιοθέατο που συναντά κανείς στο κέντρο της Ρώμης.

Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) το πιο διάσημο συντριβάνι της Ρώμης!

Αυτό το αριστούργημα αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν από κοντά το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής που φέρει αυτή η κρήνη.

Η ύπαρξή του σιντριβανιού οφείλεται στον Πάπα Κλήμη του 12ου, ο οποίος το 1732 ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Νικολό Σάλβι το σχεδιασμό και την κατασκευή της «Φοντάνα ντι Τρέβι». Χρειάστηκαν τριάντα ολόκληρα χρόνια 1762 για την κατασκευή της και η συνεργασία αρκετών καλλιτεχνών, οι οποίοι σκάλισαν περίτεχνα τα μαρμάρινα γλυπτά που προβάλλονται με μεγαλοπρέπεια μέσα στην κρήνη της.
Στο κέντρο της «Φοντάνα ντι Τρέβι» βρίσκεται ο Ποσειδώνας, ο μυθικός θεός της θάλασσας, ο οποίος βρίσκεται επάνω σε ένα άρμα που έχει τη μορφή θαλασσινής αχιβάδας και σέρνεται από δύο θαλασσινά, φτερωτά άλογα, που οδηγούν δύο Τρίτωνες.
Τόσο η κεντρική παράσταση της «Φοντάνα ντι Τρέβι» όσο και τα υπόλοιπα αγάλματα που την πλαισιώνουν με ιδιαίτερη επιβλητικότητα, είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, η οποία πέρασε στην κουλτούρα των Ρωμαίων.

Παρά το γεγονός ότι η «Φοντάνα ντι Τρέβι» βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, είναι κρυμμένη σε μια συνοικία με ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα, πίσω από δύο πολυσύχναστους δρόμους, τη Via del Corso και τη Via del Tritone.


Φωτογραφία: Christopher Chan

Καθώς όμως η «Φοντάνα ντι Τρέβι» έχει συνδεθεί με σωρεία μύθων, η παράδοση θέλει τους επισκέπτες να γυρίζουν την πλάτη τους και να ρίχνουν πάνω από τον ώμο τους, κρατώντας κλειστά τα μάτια, ένα κέρμα στη λίμνη της «Φοντάνα ντι Τρέβι», έτσι ώστε να ξαναβρεθούν στην Ρώμη.

Η «ιεροτελεστία» αυτή έχει γίνει εδώ και χρόνια συνήθεια για όσους φθάνουν μπροστά στη «Φοντάνα ντι Τρέβι». Υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι του Δήμου της Ρώμης μαζεύουν περισσότερα από 15 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από αυτά τα κέρματα, στα νερά της «Φοντάνα ντι Τρέβι».

Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) το πιο διάσημο συντριβάνι της Ρώμης!
Φωτογραφία: Peter Stewart

Ξενοδοχείο: Hotel Fontana Rome ★★★
Ακριβώς μπροστά στη Φοντάνα ντι Τρέβι
Βαθμολογία: 7,8
Booking.com
Ξενοδοχείο: Boutique Hotel Trevi ★★★★
Απόσταση 50 μέτρα από Φοντάνα ντι Τρέβι
Βαθμολογία: 8,2
Booking.com
Ξενοδοχείο: Hotel Delle Nazioni ★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από Φοντάνα ντι Τρέβι
Βαθμολογία: 8,3
Booking.com
Ξενοδοχείο: Relais Trevi 95 Boutique Hotel ★★★★
Απόσταση 150 μέτρα από Φοντάνα ντι Τρέβι
Βαθμολογία: 9,3
Booking.com